Posted by : fandi Jumaat, 9 Mac 2012

Assalamualaikum semua

entry kali ini mengenai tips bagaimana untuk memperbaiki "distortion" di dalam gambar kita.

apakah perspective distortion? perspective distortion disebabkan oleh kedudukan kita semasa mengambil gambar yang yang menyebabkan sifat objek atau subjek yang dirakam tidak menunjukkan sifat yang sebenar. sebagai contoh apabila kita merakam bangunan. bangunan yang dirakam akan nampak seperti tidak tegak sebagaimana sifat bangunan itu.

contoh gambar yang saya berikan di bawah ini menunjukkan bagaimana yang dinamakan dengan perspective distortion. disebabkan bangunan lebih tinggi dari kita jadi apa yang berada separas dengan ketinggian kita akan nampak lebih dekat dan besar dari apa yang lebih tinggi dari kita. itu sebabnya sifat bangunan yang tegak pada asalnya telah hilang sifatnya.


 gambar 1: sebelum 

gambar 2: selepas
 gambar 3: sebelum
gambar 4: selepas


cara untuk memperbaiki perspective distortion adalah dengan menggunakan perisian Adobe lightroom. adobe lightroom yang original boleh dibeli dengan harga rm800-rm1000 di kedai-kedai software berhampiran. 


 kaedah yang saya gunakan adalah dengan menggunakan tool LENS CORRECTION yang terdapat pada bar sebelah kanan. anda boleh bereksperimen sendiri dengan melaras distortion, vertical, horizontal, rotate dan scale. dalam paparan tersebut terdapat garisan grid yang membantu anda untuk meluruskan apa yang perlu diluruskan dan seterusnya memberikan gambar yang lebih sekata.

kaedah ini sangat membantu memberikan IMPAK pada gambar urban landscape.

diharapkan entry kali ini memberikan anda idea bagaimana untuk mendapatkan gambar urban landscape yang baik.sila share pada kawan-kawan atau di facebook atau di twitter. ikuti twitter saya di @Afundee87

sekian


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography