Posted by : fandi Rabu, 30 Mac 2016


Secara peribadi dan atas pengalaman saya selama 8 tahun dalam fotografi ada beberapa tips yang bakal pengantin boleh praktikkan untuk memudahkan kerja jurugambar untuk mendapatkan gambar yang menarik, smooth dan cantik:

1. Pemilihan warna Pelamin yang cerah atau light color. Color yang lembut seperti putih cream, light blue atau light purple. Asalkan warna yang light.

2. Kedudukan pelamin sebaiknya berada di kawasan yang cerah. Saya personally suka pelamin yang diletakkan di luar rumah(khemah atau beranda, car pouch) jadi pencahayaan sangat baik. Tetapi pastikan apabila menjelang petang lokasi pelamin tidak berada di kawasan matahari memancar.

3. Sekiranya di Dewan, pastikan dewan mempunyai pencahayaan yang baik juga. Buka semua lampu.

4. ELAKKAN penggunaan lampu Pelangi, lampu pelangi atau yang banyak warna dan bertukar tukar tu. Sebabnya ia akan menyebabkan warna kulit dalam gambar akan berubah rubah. Kerana kamera tidak seperti mata kita. Kalau warna kulit dah berubah memang susah nak baiki warna asal dan akhir sekali jadilah gambar hitam putih. Hehe

Kalau nak pakai lampu cukup pakai 1 warna sahaja macam warna light purple macam contoh dalam gambar ni.

5. Tutup dinding disekeling pelamin dengan kain putih. Kain putih akan memberikan pencahayaan yang baik. Ini bagi mengelakkan warna cat dinding memantul kepada pengantin sekiranya jurugambar pakai flash. Kalau dinding putih takde masalah. Tapi kalau dinding warna kuning, biru, merah dan hijau contohnya memang habis gambar dengan warna yang bercampur aduk. Masak jurugambar nak edit..😤😤😤

6. Make up yang berkualiti, tahan lama, natural dan lembut. Itu penting juga kerana biasanya sesi potret akan dilakukan selepas majlis selesai sebelum keluar outdoor. Sekiranya penggunaan makeup yang murah, belum sampai ptg make up dah pecah. Sedikit sebanyak menggangu gambar yang dihasilkan.

7. CUKUP TIDUR. Pengantin kena cukup tidur. Kalau tak memang sangat susah nak suruh posing. Mood kelaut dan pasti tak dapat pose yang menarik. Baru kul 3 dah flat. Dah letih sebab tak cukup tidur. Jadi tidurlah dan rehat secukupnya.

8. BERI KERJASAMA dan TIDAK MENGARAH ARAH tanpa adap. Dengan memberi kerjasama yang penuh dan pada masa sama tidak mengarah arah tidak tentu hala kepada jurugambar. Ini kerana jurugambar yang berpengalaman(macam saya 😁😁) dah tahu apa yang nak dirakam. Kecuali ada saudara mara yang penting atau perkara penting yang perlu dirakam dan maklumkan dengan baik.

InsyaAllah cukup dulu. Ada lagi saya akan kongsikan.

Sekiranya bermanfaat sila like dan share ye. Jangan lupa like page Naura Art Studio.

Yang ikhlas
Dzul Affandi Roslan
Principal Naura Art Studio

4 Responses so far.

  1. Nadiah says:

    Cantiknya gambar... Orangnya pun cantik

  2. Wah..hehhe rasa nak bersanding lagi jerrr.nak gmbar lawa2x

  3. Cantiknya gmbr! Ok kne take note ni pemilihan pelamin utk mjlis tahun depan hehe

    Www.farahdafri.com #kbba9


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography