Posted by : fandi Khamis, 31 Mac 2016

Sepanjang pengalaman saya menjadi jurugambar perkahwinan isu biasa yang saya hadapi apabila berurusan dengan bakal pengantin ialah "Bajet" untuk jurugambar dan pada masa sama nak yang baik punya..adehh

Seboleh akal jurugambar pasti menjadi pilihan terakhir bakal pengantin dan bajet jurugambar pasti yang senang dilupakan.
Pada masa sama bakal pengantin menginginkan gambar yang cantik tertarik dan memang debom. Hehe

Ikut adatnya mudah sahaja, yang murah PASTI tidak berkualiti. Yang mahal juga belum tentu bagus.

Jadi ini beberapa tips untuk bakal pengantin untuk mendapatkan jurugambar yang terbaik.

1. Masukkan bajet jurugambar seawal perancangan perbelanjaan perkahwinan.

Ini penting supaya ada peruntukan untuk uoah jurugambar. Amat malang sekiranya majlis dah gempak sekali bila bajet jurugambar tak berapa nak ada. Pastu upah yang murah. Akhirnya gambar macam Jilake. Itu nasib baik kalau dapat gambar. Ada banyak kes yang tak dapat gambar langsung. Sia2 majlis gempak.

2. Cari jurugambar yang berdaftar.

Ini sangat penting untuk mencari jurugambar yang berdaftar dengan SSM. Segala maklumat jurugambar dan syarikat tersebut boleh didapati sekiranya berlaku penipuan dan sebagainya. Selain itu juga ia menunjukkan jurugambar yang berdaftar itu serius. Jurugambar yang buat kerja biasa2 takde nak daftar SSM dan pasti tidak serius dalam kerjanya.

3. Ada perjanjian dan fahamj terma dan syarat sepenuhnya.

Cari jurugambar yang sediakan perjanjian hitam putih dan syarat di dalam perjanjian ialah win-win situation. Bukan main book je. Pastikan korang baca betul2 syaratnya. Kena tahu macam mana syarat pembayaran, caj tambahan, bila album siap, kalau album tak siap apa perlu dilakukan, dan sebagainya. Dan pastikan detail peribadi jurugambar dan no serta alamat syarikat berada dalam perjanjian tersebut. Ini untuk menjamin ketelusan jurugambar atau syarikat yang diupah. Kalau ada yang tak bagi atau susah nak dapatkan maklumat mereka lebih baik jangan hire. Dan pastikan satu salinan perjanjian disimpan pelanggan.

4. Portfolio yang baik.

Portfolio yang baik itu perlulah untuk jaminan terbaik. Pastikan jurugambar ada PAGE FB, Instagram atau website yang memaparkan hasil kerja mereka. Dan perlu diingat kebanyakan jurugambar bekerja dalam kumpulan, jadi perlu tahu jurugambar yang mana yang akan bertugas pada majlis korang nanti. Buatnya masa dalam page gambar gempak2 sekali bila majlis korang dorang hantar orang lain tanpa pengetahuan korang. Jadi masa tu redha jela. Kecuali dimaklumkan yang akan ada jurugambar lain yang bertugas nanti masa majlis dan pastikan korang lihat portfolio jurugambar yang diganti.

5. Pilih Pakej antara 1600 dan ke atas.

Sebaiknya jangan pilih pakej yang lebih rendah dari 1600 buat masa sekarang kerana dengan harga yang mahal segala kos printing juga naik. Bawah dari harga tersebut hampir pasti kualiti yang akan dapat sangat rendah. Make up dah lawa, pelamin dah cantik sekali album macam haram. Menyesal tak sudah. Hehe

Saya secara peribadi menerima beberapa aduan dari rakan terdekat( yang tak hire saya sape suh..haha) berkenaan kualiti album yang tak memuaskan. Nak suh saya buat balik. Hehe agak susah saya nak terima sebab kadang kala gambar yang diberikan kepada saya terlalu rendah kualiti dan susah nak edit balik. Dan tak berbaloi.

Jadi pilihlah yang mahal sedikit.

6. Bayar ansur2 3-6 bulan sebelum majlis.

Bincang dengan jurugambar supaya diadakan pembayaran mudah.. Supaya korang dapat ambil pakej yang paling baik. Itu lebih baik dari bayar sekali gus.

Macam saya sendiri saya beri pilihan kepada pelanggan untuk bayar ikut terma atau bayar secara ansur sebelum majlis. Yang penting sebelum majlis pembayaran dilakukan seperti yang dijanjikan.

Jurugambar ni meniaga dan juga manusia, jadi kalau pembayaran cantik, mood pun baik, gambar insyaAllah terbaik. Dan sebaliknya akan berlaku sekiranya pembayaran tak cantik.

InsyaAllah cukup dulu yang ini. Akan bersambung ke tips yang seterusnya nanti. Jika bermanfaat sudilah like dan share.

Yang Kacak 😁?Dzul Affandi Roslanan
Principal Photographer Naura Art Studio
0134553504

2 Responses so far.

  1. good sharing..kalau blh bold kan dan jarakan 1...6 supaya nampak xcelaru..rapat sgt org baca mcm karangan n boring..just sharing my idea..:)

  2. Ohh cmni rupenye. Ha dh boleh strt survy photographer plak hehe . Area jb cover x?


    Singgah dari www.farahdafri.com


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography