Posted by : fandi Isnin, 25 April 2011

daytime slow shutter merupakan salah satu kaedah slow shutter bagi merakam pergerakan kabur " motion blur" pada hari siang. ia juga digunakan untuk merakam lanskap .

kaedah yang digunakan dalah dengan menggunakan filter yang dinamakan Neutral Density Filter ( ND filter) yang menapis sebahagian besar cahaya bagi membolehkan shutter speed diperlahankan pada hari siang.. ini akan menghasilkan gambar yang seolah-olah seperti kapas contohnya pada air laut yang bergerak.

gambar-gambar diatas menggunakan beberapa filter termasuk filter berwarna ungu dan juga plastik cermin mata sebagai experimen untuk menghasilkan kesan warna-warna yang pelbagai. shutter speed yang digunakan adalah dalam lingkungan 6 -20 saat dan aperture dalam lingkungan 10 - 29.

diharapkan anda terhibur dan mendapat informasi pada entry kali ini.. 

jom join kontes.. penyertaan masih dibuka.. hadiah wang tunai menanti rakan-rakan blogger =)


sekian2 Responses so far.

  1. Nida says:

    Masih belum terbeli ND... puas pujuk cik hubby, tapi dia kata KIV..hehe

  2. A FUN DEE says:

    nida: gambar-gambar di atas tak guna ND filter.. hanya guna 2 CPL.. kebetulan ada 2 filter CPL.. yang warna macam spectrum tu saya guna cermin mata hitam.. =)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography