Posted by : fandi Khamis, 17 Mei 2012

Salam semua

Pengalaman saya sebagai jurugambar semestinya kerap kali mendapat pertanyaan seperti: " harga boleh kurang sikit tak bang?" atau " harga kawan-kawan takde ke bang?" dan macam-macam lagi soalan yang meminta untuk mengurangkan harga pakej dan sebagainya.

Sebagai seorang jurugambar/jurujual semestinya seseorang itu mahu produk/perkhidmatan mereka laku dan mendapat keuntungan. Namun kadangkala situasi seperti di atas memaksa sehingga mereka mengalami kerugian. ditambah pula dengan kehadiran jurugambar-jurugambar baru yang bermain risiko dengan harga yang terlalu murah ( misalnya rm300 untuk shoot and burn wedding photography) yang bukan sahaja membunuh pasaran harga perkhidmatan wedding photography itu sendiri malah menjadikan bisnes jurugambar menjadi bisnes jangka pendek ( tidak dapat pusing modal untuk kos baik pulih dan lain-lain).

Persoalan rungutan harga oleh bakal pelanggan sebagai contoh pelanggan wedding fotografi seharusnya tidak berlaku. Ia berlaku kerana Bakal pengantin tidak mengambil kira Sentimental Value yang akan dihasilkan oleh gambar-gambar yang dirakam. Mereka mampu menghabiskan puluhan ribu untuk makanan, pakaian dan perhiasan namun kesemua itu hanya digunakan sehari atau dua hari. Namun amat sukar untuk mengeluarkan wang untuk khidmat jurugambar yang berharga RM2000-RM5000 yang mereka akan lihat hasilnya dan menghargai Sentimental Value sampai ke akhir hayat. adakah Nilai hari istimewa mereka itu begitu rendah?

Semestinya saya tidak merendahkan hak sebagai pelanggan namun apa yang hendak disampaikan adalah bagaimana kita menghargai Sentimental Value yang mungkin kita lalui hanya sekali seumur hidup itu berlalu dengan hasil gambar yang tidak memuaskan dari jurugambar amatur yang mengenakan harga murah.Kerana ingin berjimat kita rela dapat gambar yang lari warnanya, lari fokusnya, gambar yang blur dan sebagainya..

Sepatutnya kos jurugambar dikira dari awal lagi kerana ia merupakan salah satu investment yang tidak merugikan bakal pelanggan kerana kita tidak mungkin lagi dapat menunjukkan pakaian yang dipakai pada hari tersebut, atau perhiasan yang digunakan sekiranya tiada gambar yang dirakam lebih-lebih lagi dirakam oleh jurugambar berpengalaman yang menghasilkan gambar yang berkualiti tinggi dan menarik.

Oleh itu, sebelum bertanya soalan di atas maka tanyalah diri kita dahulu " takkanlah hari terbesar dalam sejarah gidup aku nak pakai jurugambar yang kurang mementingkan kualiti dan murah?"

Sebarang pertanyaan dan komen bolehlah ditulis diruangan komen atau email kepada saya di afundee.photography@gmail.com

Sekian

One Response so far.

  1. yup stuju..minggu lepas sy juga ambil shoot wedding... kebetulan shbat lama saya nk ambil pakej dr sy.. tp tu la mintk kurng kan harga.. rasa cm serba slh plak.. sy di trngganu nk ke n9..mak aiii jauh tu..xkn kurng lg..hihihi..


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography