Posted by : fandi Khamis, 13 September 2012

Salam semua.

Fotografi jalanan merupakan salah sebuah cabang fotografi yang merakam momen kehidupan manusia di jalanan secara kandid atau secara langsung. Ia dapat menceritakan atau mendokumentasikan kehidupan manusia dan sifat manusia secara spontan.

Selain itu juga di dalam street photography terdapat juga cabang yang dinamakan street portraiture yang merakam potret orang awam di jalanan dengan kebenaran mereka. Cabang ini memerlukan keberanian dan juga etika yang bagus untuk mendekati orang awam dan meminta kebenaran untuk merakam gambar mereka.

Pada hujung minggu lepas saya melakukan outing secara bersendirian di Jonker Walk Melaka dan berjaya merakam beberapa gambar street dan juga gambar potret jalanan. teknik pendekatan yang saya gunakan:

1) berada bersama dengan mereka
2) rakam secara dekat
3) jika mereka perasan mereka dirakam, senyum dan melambai tangan.
4) Jika dimarahi hanya minta maaf dan berlalu

4 teknik ini membuahkan hasil dan saya berjaya merakam gambar street dan potret di sana dengan mudah. berikut merupakan beberapa keping gambar yang saya berjaya rakam:

nostalgia

wa banyak wang 

jual beli

penjual kamera klasik

tona

membaca dan berfikir

pasar jalanan

ekspressi

tutup

lihat sana sini

penjual onde-onde

vespa lama

macam boss!!

kira gaji

tertanya-tanya

peminat bola sepak

tergesa-gesa

cripple man

penjual bunga yang tak berapa nak ramah :)

Minum dlu =)

Pakcik ni tak mau senyum. tapi dia benarkan gambarnya dirakam :)


pakcik kuning ni nampak garang pada mulanya tapi apabila saya senyum dan mengangkat tangan dia pun senyum tapi sayangnya tak dapat nak rakam masa dia senyum =)


Ia merupakan pengalaman yang menarik dan ape yang penting kita mesti berani untuk dekat dan memohon maaf jika mereka tidak menggemarinya. kita perlu "Blend" dengan situasi dan merasai pengalaman yang mereka rasa bersama mereka dan barulah mudah untuk kita merakam momen secara dekat.

kesemua gambar di atas saya rakam menggunakan kamera DSLR Pentax k10D bersama dengan lensa 17-50 f2.8 dan dimanipulasi dengan menggunakan perisian GIMP.

jika anda berminat dengan blog saya sila kongsikan dengan rakan-rakan anda dan follow saya di twitter @Afundee87 atau boleh like FB page saya di sebelah kiri.

Sekian

3 Responses so far.

  1. wah tips yang berguna..

    gambar pun cantik. kalau dpt buat street dgn kawan2 mesti best kan.

  2. duniafana says:

    canteek..every pics tell different story

  3. fandi says:

    Terima kasih atas komen :)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography