Posted by : fandi Sabtu, 29 Mei 2010

apakah white balance?

white balance merupakan setting pada kamera kita yang memastikan objek yang berwarna putih seperti kertas A4 akan PUTIH dan apa -apa sahaja objek putih akan putih di dalam gambar kita. kunci utama ketepatan warna dalam gambar kita berasaskan warna putih. jika warna putih menjadi putih dalam gambar kita maknanya warna-warna lain juga akan betul.

kadang-kala semasa kita mengambil gambar kita akan dapati gambar kita akan berwarna kebiru-biruan (blue cast) dan kadang-kala berwarna kekuningan ( yellow cast)

contoh gambar yang kebiru biruan. kita lihat cawan kertas putih itu berwarna biru. white balance setting adalah Auto.

jadi bagaimana untuk kita dapatkan WHITE BALANCE yang betul? seperti gambar di atas, white balance setting yg saya gunakan adalah auto. kita dapati auto white balance kadang kala memberikan warna yang tidak betul pada gambar kita. jadi bagaimana kita nak guna white balance yang betul?

jawapannya terletak pada SUMBER CAHAYA!!

kita perlu tahu apakah sumber cahaya yang menerangi kawasan tersebut. terdapat bebrapa sumber cahaya yang biasa didapati:
1) matahari
2) lampu Tungsten
3) lampu florescent
4) lampu denyar ( FLASH)
5) cahaya matahari yang terlindung ( SHADE)

apa yang kita perlu buat adalah mengenal pasti sumber cahaya yang menerangi kawasan/subjek tersebut kemudian kita set pada kamera kita mengikut sumber cahaya. jika kawasan tersebut menggunakan LAMPU FLORESCENT ( lampu kalimantang) maka kita setkan pada kamera kita white balance florescent dan seterusnya. kita akan dapat warna yang betul pada gambar kita.

jika terdapat percampuran sumber cahaya seperti ada lampu tungsten dan lampu florescent dalam satu kawasan, apa yang kita perlu gunakan adalah CUSTOM WHITE BALANCE. custom white balance menggunakan objek putih ( biasanya kertas putih) sebagai rujukan.

gambar di atas sebagai contoh jika kita nak guna custom white balance. kertas putih diletakkan pada subjek dan gambar ditangkap. kemudian pergi ke custom white balance dan menggunakan sebahagian warna putih kertas tersebut sebagai warna putih rujukan. anda PERLU baca MANUAL kamera anda yang akan menunjukkan cara membuat setting custom white balance yang betul mengikut model kamera yang anda gunakan.

selamat mencuba ok. sebarang kemusykilan boleh email saya. jangan lupa add saya di facebook =)

p/s: jika anda suka blog saya, sila langgan dengan memasukkan email dalam tempat yang disediakan di sebelah sidebar kanan untuk mendapatkan update terbaru terus melalui email anda.


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography