Posted by : fandi Selasa, 18 Mei 2010

rule of third merupakan sejenis undang2 dalam fotografi yang merujuk kepada 9 kotak bayangan sepergi gambar di atas. tujuan rule of third ini dibuat adalah untuk kita gunakan dalam meletakkan subjek utama bukan di tengah2 seperti gambar2 biasa tetapi dengan meletakkan subjek utama di antara titik2 hijau di atas. ini akan menghasilkan gambar yang menarik.

rule ini mudah untuk dipraktikkan dalam apa jua bentuk fotografi. kita cuma perlu tangkap beberapa gambar dengan meletakkan subjek utama di setiap titik2 hijau tersebut dan membandingkan antara satu sama lain.gambar di atas ini mengaplikasikan rule of third. terdapat banyak lagi gmbr2 yang ada di internet yg boleh kita lihat dan pelajari. jadi selamat memperaktikkan..

ON!!


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography