Posted by : fandi Isnin, 31 Mei 2010

salam semua pembaca.. harap semua sihat.. ok sudah sedia untuk entry terbaru ni? =) ok mari saya terangkan apa yang dimaksudkan dengan tema gambar atau mesej tersirat dalam gambar..

kadangkala kita boleh ceritakan sesuatu pada gambar kita.. gambar kita tidak akan memberi makna jika tiada tema atau mesej tersirat. contoh tema yang saya maksudkan adalah seperti kegembiraan, hubungan, kekeluargaan, kebudayaan, alam sekitar, kasih sayang dan sebagainya.. kita boleh aplikasikan tema-tema tersebut dan pastinya gambar kita akan memberi makna atau MOMENT kepada mata orang yang melihat..

gambar ni menerangkan tentang keunikan alam sekitar, flora dan fauna,
elemen garisan dan kekuasaan Allah. itu bagi saya dan bagi anda mungkin tafsirannya berbeza=)


tema gambar ini sungguh mudah iaitu full sunset dan kebesaran Maha Pencipta =)


gambar ini menggambarkan tema kehidupan nelayan dan hubungan manusia dengan haiwan.
gambar ini saya tangkap secara candid. 

fotografi sangat unik. kerana kita boleh cerita sesuatu melalui gambar kita tanpa menggunakan perkataan tetapi menggunakan gambar. jadi tetapkan tema atas mesej yang anda hendak sampaikan supaya gambar itu menjadi menarik dan memberi kesan kepada orang yang melihat.

selamat mencuba. tetapkan tema tersendiri atau cuba sampaikan mesej melalui gambar. =)

p/s: jika anda rasa blog ini berguna sila langgan blog saya dengan memasukkan email di bahagian subscribe untuk mendapatkan update terbaru terus ke email anda. atau boleh follow jika perlu.

2 Responses so far.

  1. A FUN DEE says:

    jgn panggil saya sifu..panggil saya fendi =) saya juga masih belajar..kita belajar sama2 ok =)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography