Posted by : fandi Isnin, 24 Mei 2010

salam semua.. apa khabar? harap anda semua sihat dan senyum-senyum selalu okeh.. =)
hari ini saya akan menulis tentang beberapa nasihat yang mungkin berguna kepada anda dalam memulakan diri dalam bidang fotografi tidak kira sebagai seorang HOBBYIST  atau serius.. da sedia da? hehe ok kita mulakan:

1) baca dan fahami sepenuhnya MANUAL KAMERA anda!!

       kesilapan yang paling utama dilakukan oleh beginner adalah tidak membaca manual kamera dengan sepenuhnya. sebenarnya membaca dan memahami manual kamera adalah SUPER PENTING. kenapa saya tegaskan ia sangat penting kerana kita perlu tahu setiap fungsi kamera kita dengan baik. dan dengan itu baru kita akan dapat mengawal kamera kita dan mendapatkan gambar yang kita nak. dan kita juga boleh belajar fotografi dengan manual.. jadi sangat penting kita memahami dengan sepenuhnya manual kamera kita. bawa kemana sahaja jika perlu ketika outing dan sebagainya..

2) Gunakan MODE MANUAL

     gunakan mode manual. jangan takut untuk menggunakan mode manual kerana dengan menggunakan mode manual kita akan lebih faham dan melatih diri dengan keadaan dan setting kamera. jangan biarkan kamera mengawal gambar yang kita nak. KITA yang mengawal kamera kita supaya kita dapat gambar yang kita nak. jadi mula menggunakan mode manual.sekurang-kurangnya kita tau ape kegunaan Aperture, Shutter speed dan ISO..jangan biarkan kamera kita yang putuskan untuk kita.. KITA yang putuskan.. kita akan explore lebih dengan mode manual..

3) Asingkan subjek utama

   ini merujuk kepada apa yang kita nak tekankan atau tonjolkan dalam gambar kita.. jika kita nak tonjolkan subjek seorang wanita, kita perlu asingkan subjek-subjek lain yang mengganggu. photography adalah untuk menyampaikan sesuatu. jadi sampaikan dengan berkesan..belajar untuk mengasingkan subjek dengan benda lain yang tidak diperlukan dalam gambar kita SEMASA kita menangkap gambar tersebut. kita memang boleh mengasingkan subjek dengan benda-benda lain dengan editing tetapi dengan cara itu kita takkan jadi fotografer yang baik dan kita akan rugi banyak piksel. jadi mulakan belajar untuk mengasingkan subjek utama supaya subjek utama lebih menonjol.  zoomkan elok-elok. atau dekat kepada subjek supaya dapat gambar subjek kita menonjol.

4) belajar stail fotografer lain

   lihat stail fotografer lain dan pelajari dari mereka. tetapi bukan maksud meniru. dari situ kita akan dapat lihat apa sebenarnya stail kita dan apa yang kita suka.. ada stail fotografer lain yang kita suka dan tidak suka. jadi ambil yang kita suka dan buang yang kita tidak suka. lama kelamaan kita akan dapat mencari stail kita yang tersendiri. jadi banyakkan melihat hasil-hasil fotografer yang lain..

5) Jangan takut untuk mendapatkan gambar yang kita NAK!

   seorang fotografer mesti berani. jangan takut untuk mendapatkan gambar yang kita nak. sebagai contoh. jika kita nak menangkap gambar seorang wanita cantik dalam perjalanan ke sesuatu tempat kita jumpa dia dan minta kebenaran" cik boleh saya menangkap gambar cik?" jika dia setuju " U are the man!!" namun jika dia tidak setuju maka hormati kehendak subjek kita. jadilah fotografer yang menghormati dan kita akan dihormati. dan banyak contoh2 lain macamn nak panjat sesuatu benda tinggi untuk dpaatkan gambar yang kita nak.. PERGI!! beranikan diri..jika kita takut kadangkala kita akan terlepas sesuatu "MOMENT" yang mungkin hanya berlaku sekali seumur hidup..kita perlu takut pada "tidak mendapat gamabr yang kita nak".. jadi " be a man!!" or "be a woman!!" =)

6) Dapatkan tripod

   tripod merupakan sebahagian dari badan kamera yang sepatutnya sentiasa ada.. tanpa tripod kita akan hilang keupayaan dalam menghasilkan gambar-gambar "LOW LIGHT" atau gamabr2 kreatif yang lain seperti slow shutter 10-30saat atau sepanjang malam seperti "star trail" dan semasa aliran air.kita xkan dapat gambar-gambar tersebut dengan memegang dengan tangan.gambar pasti akan kabur.. dengan tripod kita akan dapat melengkapkan gear kamera kita dan seni fotografi yang lain. jadi dapatkan sekurang2nya 1 tripod. ia sangat-sangat membantu kita untuk kita pergi lebih jauh dalam bidang fotografi.. GET IT!! =)

7) Dapatkan Lens aperture besar
  
   dapatkan lens aperture yang besar sebagai contoh 50mm f1.8. ini kerana lens yang aperture besar akan memudahkan kerja mengambil gambar dalam situasi kurang cahaya seperti dalam rumah atau bilik. ia juga menghasilkan kesan Depth of field yang cantik yang dapat mengasingkan subjek dengan latar belakang supaya subjek lebih menonjol.

8) peka pada keadaan sekeliling

   ini merujuk kepada keselamatan kita semasa mengambil gambar. peka pada keadaan sekeliling. jangan letakkan kita kedalam bahaya walaupun pada nasihat ke- 5 saya katakan kita kena berani tetapi berani dengan berakal. bukan berani tetapi mengabaikan keselamatan diri. jangan terjatuh gaung semasa bergerak ke belakang semata2 nak dapatkan angle yang cantik..mati sia-sia je nanti..jadi hati-hati semasa mengambil gambar dan peka kepada keadaan sekeliling =)

9) bebaskan diri semasa berfotografi

   bebaskan diri bermaksud jadilah diri sendiri dalam berfotografi. anda yang menentukan diri anda dan jenis fotografi yang anda hendak atau gambar itu yang anda hendak. jangan terlalu ikut kepada RULE.. memang rule atau undang-undang dalam fotografi ditetapkan untuk kita menghasilkan gambar yang baik tetapi bukan bermaksud kita perlu ikut bulat-bulat dan nilai kepuasan peribadi kita tak dapat. gambar itu baik dan cantik bila ANDA sendiri yang merasakannya cantik..jadi jagna takut kepada kritikan sebab setiap mata adalah berbeza.. cantik itu subjektif.. anda perlu dulukan apa yang ANDA RASA dan bukan orang lain yang menetapkan apa yang anda perlu rasa.. kita yang control gambar kita. kita yang nak gambar yang macam tu maka kita jadi diri kita.. bebaskan diri kita.. tangkap gambar dengan apa yang kita rasa.. be the man!! =)

10) kamera mahal bukan penentu gambar kita baik

   teknologi hanya memudahkan kita dan bukan penentu kepada gambar yang baik.. walaupun kamera kita kamera ENTRY LEVEL atau kamera KOMPAK. kita boleh menghasilkan gambar yang SUPERB jika kita ada ilmu. malah ia boleh menghasilkan gambar yang mengalahkan kamera yg berharga PULUHAN RIBU jika kita explore dan mencari ilmu tentang fotografi. istilah yang popular adalah " it`s not the camera but the man behind the camera".. be the man. jangan takut. kamera mahal atau murah tujuannya tetap 1 iaitu menghasilkan gambar. bezanya adalah diri kita sendiri.. so be the man!! =)

5 Responses so far.

  1. bagus tips ni..thumbs up!! hehehehehe

  2. A FUN DEE says:

    tq so much.. insyaAllah kita sama2 kongsikan ilmu dan pengalaman.. moga dapat manfaat.. sila la berkunjung lagi yer.. ON =)

  3. Mia Liana says:

    I follow u ....JOm sertai kuiz mia.

    www.mialiana.blogspot.com

  4. Daina says:

    good tips..
    selamt berkecimpong dlm fotography
    semangat ye abg:)

  5. Daina says:

    good tips..
    selamat berfotografi,ilmu di kongsi2
    Semagat berfotografi abg :)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography