Posted by : fandi Jumaat, 28 Mei 2010

salam sume. apa khabar hari ni? harap semua sihat. ok entry pada hari ni akan menerangkan serba sedikit tentang elemen-elemen seni. apakah elemen-elemen seni?

elemen seni merupakan elemen-elemen asas yang membentuk sesuatu seni seperti garisan, tekstur, dan sebagainya. elemen-elemen ini sebenarnya kita boleh gunakan sebagai hasil seni fotografi tidak kira dalam apa jua bidang fotografi.

tekstur:

contoh gambar tekstur adalah seperti gambar diatas iaitu tekstur bentuk batuan sedimen. gambar ini saya ambil di Pantai Kelulut Terengganu. tekstur batuan tersebut sangat menarik kerana berlapis-lapis. anda boleh mencuba dengan tekstur lain seperti kayu, kulit pokok dan macam-macam lagi =)

garisan


gambar elemn garisan diatas menunjukkan garisan lurus dan melintang. anda boleh mencuba mencari gambar garisan bengkang bengkok dan sebagainya mengikut kreativiti anda.

simetri



simetri bermaksud jika anda membuat garisan di tengah-tengah gambar tersebut, kiri dan kanan bahagian gambar adalah seperti cermin.seperti gambar diatas. anda boleh mencuba mengambil gambar simetri lain seperti bangunan,tulisan, dan lain-lain. cuba untuk framing sebaik mungkin supaya anda mendapat simetri yang bagus tanpa perlu CROP gambar tersebut.
geometri


cari elemen geometri. seperti gambar diatas elemen yang ada adalah seperti garisan, entuk geometri heksagon dan bulatan. terdapat banyak elemen-elemen geometri yang anda boleh letakkan dalam gambar supaya ia menjadi menarik.

saya hanya menunjukkan beberapa contoh supaya ia boleh memberi idea kepada gambar-gambar anda pada masa akan datang. semoga ia memberi manfaat kepada anda. jadi selamat mencuba. =)

ON!!

p/s: jika blog ini membantu anda sila langgan blog ini dengan memasukkan email ke dalam ruangan sebelah kanan blog untuk mendapatkan update terbaru terus ke email anda. =)

3 Responses so far.

  1. PUPUT says:

    salam..shoutbox xde ek?hehe..sy dah bookmark blog awk ni..kang senang nak bukak nak blajar tips ni...tq..^_^

  2. bagus blog ni. Banyak ilmu photography dpt saya kutip. Iiznkan saya copy ye ilmu2 kt sini.

  3. A FUN DEE says:

    puput: sila la subscribe n masukkan email. nanti any update terus masuk ke email. tq sbb bookmark. =)

    shameel: sila la copy. ilmu untuk dikongsi =) boleh sampai2kan pada rakan2 lain =)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography