Posted by : fandi Khamis, 10 November 2011

Salam semua

pernah tak anda mengalami keadaan yang mana anda tidak ada idea nak rakam gambar semasa wedding atau tunang atau potret?

saya pernah mengalaminya sewaktu baru mula berkecimpung dalam bidang Wedding photography.

apa yang berlaku pada waktu itu adalah saya tidak tahu apa yang harus saya rakam dan ia menyebabkan hasil gambar tersebut kurang memuaskan.

atas nasihat guru dan orang yang berpengalaman, saya mengambil langkah dengan melihat banyak gambar serta mendownload gambar-gambar di internet sebagai rujukan dan idea. gambar-gambar tersebut boleh disimpan di dalam telefon bimbit atau tablet pc ( Ipad , Galaxy tab dll ) dan gunakannya sebagai rujukan.Bagi yang kurang bajet boleh la menggunakan telefon bimbit berwarna atau pada masa sekarang ni terdapat juga Tablet Pc murah yang boleh digunakan sebagai rujukan kita.

gambar-gambar rujukan seperti ini amat-amat membantu. sedangkan pakar dalam bidang wedding photography seperti Ikram Ismail juga membawa gambar rujukan di lokasi untuk memberi idea pantas dalam masa yang singkat serta memudahkan kita mengarahkan pengantin untuk sebarang Pose.

jadi dengan itu mulakan mengumbpul gambar rujukan untuk kemudahan kita di masa akan datang.

diharapkan entry kali ini membantu anda. kali ini tiada sekeping gambar harap maklum :)

sekian

One Response so far.

  1. Tanpa Nama says:

    bagus info ni..thx.


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography