Posted by : fandi Ahad, 21 Jun 2015

Zaman skg ni semua ada smartfon dan juga akaun Facebook. Setiap gambar yang dirakam setiap hari boleh dikatakan wajib akan upload kat laman sosial.

Pernah terfikir tak berapa lama gambar tersebut akan tersimpan dalam fb atau laman sosial?

Tahu x korang kita merupakan generasi yang tergolong dalam generasi yang paling banyak tangkap gambar TETAPI untuk 10-20 tahun akan datang kita mungkin TIADA lagi gambar yang kita rakam hari2 tu ( kecuali gambar kawen yang amik album) sebab kita tak print!

Tahun 2015 ni aku boleh tengok kat Melaka je kedai yang aku selalu print gambar dulu pun dah tutup.. Industri kedai gambar biasa boleh dikatakan hampir lumpuh sbb orang dah tak print gmbr macam zaman filem dulu..

Yang selalu orang print pun gambar kawen la sebab amik pakej siap album. Tu sbb aku jarang sekali amik job shoot n burn. Sebab kesian kat pengantin nanti bila tua gambar xde. Nak tunggu print sendiri memang Tak la nak buat. Sbb harddisk atau dvd bukanlah dicipta utk tahan lama mana pun. Sebab pernah jadi kat aku punya harddisk, sume gambar yg aku simpan dari mula aku berfotografi( bukan cantik pun gambar..hihi) sampai la tahun 2013 sume habis... Silap gak tak buat back up.. So rajin2 la buat back up dan print la gambar2 yang penting mcm gambar family atau anak2..

So nasihat aku korang print la sikit2 supaya kenangan tu x terpadam. Boleh gak tgk2 balik. Korang pegi lah umah nenek ke pakcik makcik kita mesti tersimpan lagi gambar2 20-30 tahun dulu. Skg kalau korang tanya gambar yg korang nak tunjuk kat orang datang xkan nak bukak henfon atau komputer nak tunjuk kat orang.. Kan kan?

So selamat beramal ye..

Publishhhhh


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography