Posted by : fandi Rabu, 14 Disember 2011

salam semua


kadangkala kita tidak memerlukan peralatan pencahayaan yang mahal-mahal untuk mendapatkan gambar produk yang bagus dan menarik. kerada di dalam bilik atau di rumah kita semestinya terdapat banyak sumber cahaya yang boleh kita gunakan untuk menjadikan gambar kita menarik. sebagai contoh lampu meja.


gambar di atas adalah beg kamera kompak saya dan saya menggunakan lampu meja/lampu tidur dan meja kecil sebagai background. pemilihan warna background juga penting bagi menghasilkan impak menarik pada objek atau produk yang hendak kita rakamkan. 


setting yang saya gunakan adalah aperture 1.4 , shutter speed 1/60, dan iso 400. dengan setup seringkas ini kita boleh mendapatkan hasil gambar produk yang menarik tanpa perlu berbelanja besar untuk membeli peralatan pencahayaan yang mahal. mulakan bereksperimen dengan cahaya sedia ada di dalam rumah anda =)

sekian terima kasih
sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography