Posted by : fandi Selasa, 27 Disember 2011

salam

kebanyakan kamera pada masa kini mempunyai LCD yang beresolusi tinggi dan mempunyai warna yang terang dan vibrant. kadangkala apa yang kita lihat pada skrin LCD kamera tidak sama dengan yang kita lihat dengan menggunakan laptop atau PC. sebagai contoh:


gambar di atas merupakan gambar yang terus dari kamera. semasa merakam saya dapati warna dan tone semuanya bagus dan menarik. namun setelah saya transfer ke laptop warna menjadi pudar dan tone agak "flat". jadi sebab itulah setiap hasil gambar digital memerlukan sedikit " adjustment". gambar di bawah saya menggunakan picasa untuk menaikkan warna supaya lebih vibrant dan menarik.  jadi kesimpulannya jangan kita percaya 100% pada display LCD kamera kita. dan sedikit "adjustment" pada warna dan tona perlu bagi menambah baikan. akan tetapi ia bergantung juga kepada kehendak individu. pada saya secara peribadi saya menggemari gambar yang sedikit vibrant supaya warnanya lebih jelas dan menarik.

diharapkan entry kali ini memberi idea dan sedikit panduan dalam menambah baikan teknik fotografi digital.

sekian terima kasih


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography