Posted by : fandi Jumaat, 4 Jun 2010

apa itu histogram? histogram secara mudahnya merujuk kepada graf exposure( dedahan cahaya ) yang berbentuk seperti banjaran gunung. penerangan saya tidak akan pergi secara teknikal. hanya konsep mudah sahaja.

histogram bertujuan untuk kita periksa gambar yang kita tangkap. kadang-kadang kita dapati pada skrin LCD kamera kita, kita lihat gambar kita OK. tp bila kita pindahkan ke LAPTOP dan kita lihat gambar kita UNDEREXPOSED atau OVEREXPOSED.

nasihat pertama: JANGAN PERCAYA PADA SKRIN LCD kamera kita.

skrin LCD kita boleh laras terang dan gelap supaya kita mudah untuk melihat. tetapi ia tidak memberi kesan pada gambar. jadi bagaimana kita nak tahu gambar kita berada dalam exposure yang betul adalah dengan menggunakan histogram.

bentuk histogram adalah seperti dalam gambarahah di bawah :

kita hanya perlu pastikan secara puratanya graf tersebut berada di TENGAH-TENGAH.. saya ulang sekali lagi PURATA.. 

jika histogram menunjukkan graf mengunjur ke sebelah kanan maka gambar kita adalah OVEREXPOSED ( terlebih cahaya/terang) dan jika ini berlaku kita perlu laras dengan MELAJUKAN shutter, atau MENGECILKAN aperture ( nombor f besar), atau MERENDAHKAN nilai iso. laraskan salah satu supaya graf histogram berada secara PURATA di tengah-tengah.

sebaliknya jika graf mengunjur ke sebelah kiri seperti gambar ke-3. maka gambar kita adalah UNDEREXPOSED ( kurang cahaya/gelap) maka kita lakukan yang sebaliknya iaitu MEMPERLAHANKAN shutter, atau MEMBESARKAN aperture (nombor f kecil), atau MENINGGIKAN nilai iso. laraskan supaya graf histogram berada di tengah-tengah secara PURATA.

untuk mengetahui cara untuk kita lihat histogram pada kamera kita sila BACA MANUAL KAMERA sepenuhnya!! =)

ok itu sahaja tips pada kali ni.. jangan lupa praktik ok =)

p/s: sila tinggalkan komen di ruangan ini untuk sebarang pertanyaan. mungkin pertanyaan anda menjawap pertanyaan orang lain jugak..sama-sama kita belajar ok? =)

3 Responses so far.

  1. oit..ok gak..hehehe...i folo...u folo laa kiter..

  2. PUPUT says:

    iso tu utk apa ek?ada byk lg xphm sbnrnya..

  3. A FUN DEE says:

    baby_busyuk: insyaAllah sy follow..tq follow..sama2 blaja =)

    PUPUT: iso tu sensitiviti sensor kamera terhadap cahaya. lagi tinggi nilai ISO lagi tinggi sensitiviti terhadap cahaya n gambar akan jadi makin terang. tetapi nilai iso tinggi akan menyebabkan gambar berbintik2.. jadi memang disarankan guna iso yang rendah untuk kurangkan bintik2 pada gambar (noise)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography