Posted by : fandi Sabtu, 5 Jun 2010

street photography merupakan sejenis fotografi yang mana kita menangkap gambar secara kandid di sekitar jalan raya atau sekitar bandar dan tempat-tempat menarik.. biasanya ia menceritakan keadaan REALITI sesuatu tempat. contohnya semasa saya berada di Pulau Pinang saya berjalan-jalan di sekitar georgetown dan menangkap gambar secara kandid di sekitar bandar bersejarah georgetown..

rakan-rakan yang turut bersama saya: ijam, baim dan JJ


gambar-gambar di atas boleh menceritakan suasana malam di sekitar Georgetown dan kehidupan.. sebenarnya apa yg kita lakukan dalam street photografi adalah menceritakan keadaan sebenar yang berlaku di jalanan melalui GAMBAR.. jadi kaedah KANDID adalah kaedah yang paling sesuai.. kita boleh menggunakan LENS yang mempunyai PANJANG FOKUS yang panjang seperti lens 70-300mm. jadi dengan itu subjek tidak akan perasan semasa gambar ditangkap..macam ala-ala spy la.. so itulah KANDID =) 

3 Responses so far.

 1. aMoR says:

  nieh diploma ka digree??

  bguih laa mengajar dari blog..so nice

 2. A FUN DEE says:

  amor: saya degree dalam Geofizik di USM..hobi saya dalam fotografi.. sama-sama kita belajar k =)

 3. Enche says:

  thehehehe gambar anda kurang penceritaan


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography