Posted by : fandi Rabu, 2 Jun 2010

pernah tak jika kita guna mode auto dan bila kita tangkap gambar contohnya gambar lanskap pantai, kita dapati langit biru pada pantai tersebut tidak biru pada gambar kita?

sebenarnya mudah sahaja. pertama sekali kita kena faham fungsi asas kamera kita iaitu ISO, SHUTTER SPEED, dan APERTURE. anda boleh baca tips tersebut di SINI

seeloknya guna ISO yang PALING rendah. pada kamera saya ISO yang paling rendah adalah 100. kemudian setkan APERTURE antara f8 sehingga f22. sebagai contoh  f16. perlu diingat semakin besar no f semakin kecil bukaan aperture dan semakin kurang cahaya masuk. jadi kita perlu balance semula dengan shutter speed yang perlahan.  gunakan SHUTTER SPEED yang sesuai supaya meter cahaya yang seperti dalam kotak merah dibawah menunjukkan pada 0:


tujuan meter ini digunakan adalah untuk mendapatkan 'exposure' (dedahan) yang betul pada gambar anda. gambar anda tidak akan 'overexposed'( terlebih cahaya/terlalu terang) atau 'underexposed'(kurang cahaya/gelap). namun topik meter cahaya akan saya bincangkan pada entry akan datang untuk mengetahui dengan lebih "detail"..
gambar di atas saya gunakan aperture f9,iso 100, dan shutter speed 1/200

jadi selamat mencuba ok. tidak semestinya setting yang saya gunakan untuk gambar di atas akan sama dengan setting yang anda gunakan. ia mungkin berbeza. cuba laras sehingga anda dapat. CUBA!!

kesimpulannya, guna aperture antara f8 dan ke atas, iso yang paling rendah dan akhir sekali laraskan shutter speed sehingga bacaan pada meter cahaya terletak pada 0. semasa melaras pastikan lensa anda sudah menghala ke arah subjek.

sebarang pertanyaan boleh  tinggalkan komen di bawah entry ini supaya orang lain juga boleh belajar =)..

p/s: jika anda rasa blog ini berguna sila langgan blog saya dengan memasukkan email di ruangan subscribe untuk mendapatkan entry terbaru terus ke email anda..


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography