Posted by : fandi Isnin, 8 November 2010

salm semua..

lama dah tak update entry baru. maklum lah agak sibuk juga kebelakangan ni. ok takpe. entry kali ni pasal "Bokeh"

apakah bokeh sebenarnya? bokeh bukan bekas ye klu ikut loghat negeri sembilan =)

bokeh ni adalah kesan dari " out of focus" atau kawasan luar fokus lensa. kesan-kesan yang kita boleh dapat adalah seperti cahaya-cahaya bulat-bulat atau bersegi-segi bergantung kepada jenis lensa yang digunakan. semakin besar aperture lensa ( no f kecil) maka semakin menarik hasil bokeh. saya tunjukkan contoh bokeh:

gambar di atas ni saya menggunakan lensa 50mm dan saya set kan aperture terbesar ( f1.4). saya laraskan lensa supaya gambar menjadi kabur ( blur) jika terdapat cahaya ( lampu2) maka bokeh akan terhasil =)
f2.8


 gambar deretan lampu apabila difokus dengan betul
gambar bokeh apabila lensa dilaras "out of focus"




jika terdapat subjek utama dan latar belakangnya terdapat cahaya-cahaya kecil maka bokeh juga boleh terhasil. seperti gambar doremon tu =)

terdapat beberapa cara menghasilkan bokeh:
1) lensa aperture besar ( f1.4 daln lain2)
2) telephoto lens ( zoom lens)
3) lensa macro

gambar-gambar di atas menggunakan lensa aperture besar iaitu 50mm 1.4. anda juga boleh menggunakan kit lens 18-55 untuk bokeh yang tidak terlalu extreme.
jika anda ada telephoto ( 70mm ke atas) anda juga boleh mendapatkan bokeh. telephoto juga menghasilkan kesan shallow depth of field iaitu ruangan fokus yang kurang dan menghasilkan "blur" pada latar belakang. 

lensa macro juga boleh menghasilkan "shallow depth of field" dan menghasilkan bokeh
diharapkan entry kali ni berinformasi 
buat anda..

jangan lupa join contest saya k.. hadiah wang tunai menanti anda beserta ebook fotografi =)
bagi yang ingin belajar fotografi anda boleh dapatkan ebook keluaran saya berharga rm50. dalam ebook tersebut saya tulis dalam bahasa melayu yang mudah serta penerangan bergambar. email saya di

dzul3429@gmail.com untuk maklumat =)

ON

4 Responses so far.

  1. ciknamr says:

    yeayy suka3!!! thx! heee

  2. salam..thanks atas info ni..baru tahu mcm tu rupanya :D. ptut bokeh x extreme hehe.

  3. kna pkai dslr ke ?
    huhu

  4. A FUN DEE says:

    ciknamr: ON!! =)
    Nurr: lensa yang berbeza menghasilkan bokeh yg berbeza.. tp ngan kit lens pun boleh explore lagi tu.. =)
    Una: pakai kompak pun boleh tp untuk mode macro saje.. =)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography