Posted by : fandi Isnin, 22 November 2010

salam semua.. selamat bekerja di hari Isnin yang indah =)
tapi disebabkan di US masih malam jadi dapat la saya melihat bulan penuh pada hari ini.. gambar di bawah dirakam pada jam 7.15 malam waktu Houston. Subhanallah mmg indah ciptaan Allah ni.
gambar pertama saya menggunakan auto white balance. dan gambar kedua saya menggunakan white balance florescent warm ( mungkin berbeza bagi setiap kamera ).
lensa yang saya gunakan adalah lensa telephoto dengan tripod. waktu malam untuk merakam gambar bulan memerlukan shutter yang pantas.. setting yang saya gunakan adalah shutter 1/200 , iso 200 dan aperture f8. namun setiap lensa berbeza jadi anda perlu mencuba untuk mendapatkan exposure yang bagus.. gelap sedikit tidak mengapa kerana anda boleh meningkatkan kecerahan dengan menggunakan software. ape yang penting adalah ketajaman gambar ( sharp).

jadi antara kedua-duanya yang mana pilihan anda?

=)

4 Responses so far.

 1. ciknamr says:

  gbr ke-2..
  cahayanya nmpk lg terang and lg sharp dr gbr pertama.. ^__^

  suka3x ^__^

 2. Lu'Luth says:

  1st picture sebab ada nilai seni

 3. A FUN DEE says:

  thanks.. ciptaan Allah.. sy tangkap gambar je =)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography