Posted by : fandi Jumaat, 27 Mei 2011

Bismillahirrahmanirrahim
bersempena dengan hari jumaat yang berkat ini..

awok dengan ini mengumomkan ( ala2 usop wilcha )
hehe

pemenang bagi kedua-dua kategori iaitu kategori gambar terbaik dan cerita yang terbaik adalah seperti berikut:

GAMBAR TERBAIK
jatuh kepada.....dan pemenang bagi 
CERITA SUNSET MENARIK
jatuh kepada:

kak nida


Ulasan

Gambar: gambar yang dirakam oleh saudari yuyun memang menarik hati para juri ( bukan saya sahaja yang jadi juri). kekuatan gambar tersebut adalah pada subjek utama itu sendiri iaitu matahari yang sedang terbenam. saudari yuyun berjaya menyampaikan tema dengan baik.. ditambah pula dengan komposisi yang baik dan framing yang seimbang. elemen tambahan yang ada pada gambar yang menguatkan lagi suasana sunset yang baik adalah kumpulan-kumpulan burung yang menghiasi daratan yang meningkatkan mood pada gambar.. selain itu juga warna gambar juga menarik. tetapi ia boleh dipertingkatkan lagi jika menggunakan WHITE BALANCE yang betul..tahniah diucapkan

Cerita: anda boleh baca sendiri di link yang disediakan. semoga ia menyentuh perasaan anda.. tahniah buat kak nida =)

Ulasan gambar-gambar peserta lain secara keseluruhan: tema the best SUNSET in your life telah jelas menspesifikasikan tema sunset. namun ramai yang kurang berjaya untuk mengetengahkan subjek utama disebabkan gambar dikuasai oleh elemen tambahan ( silhouette , dan lain -lain ) yang menenggelamkan subjek utama. ia adalah sesuatu yang berbeza.. namun tidak salah jika digabungkan bersama akan tetapi ia tidak menenggelamkan subjek utama dan barulah gambar itu menjadi menarik dengan elemen -elemen tambahan..

bagi yang tidak berjaya jangan berkecil hati. insyaAllah contest yang akan datang lebih menarik.. jom sokong rakan-rakan peserta yang lain dengan melawat ke blog-blog mereka di :7 Responses so far.

 1. Nida says:

  Alhamdulillah syukur.. kenangan lalu mencuit hati juri.. terima kasih tidak terhingga buat juri dan penganjur..:)

 2. Nida says:

  Ni entry penghargaan dari Kak Nida..

  http://nisajijah.blogspot.com/2011/05/alhamdulillah-rezeki-dari-allah.html

 3. Alhamdulillah..terkejut sy!! tak sangka juri² telah sepakat memilih foto sunset sy sebagai foto terbaik dalam contest nih...terima kasih kpd semua juri..

  apa² pun tahniah kpd peserta² di sini yang berjaya merakam sendiri moment sunset yg indah dalam hidup anda!!

  p/s: tahniah juga kpd nida!

 4. Tahniah kpd pemenang..mmg gambar dan cerita yg menarik :D

 5. SHM says:

  mmg cantik . tahniah kpd para pemenang .

 6. tahniah kepada pemenang... memang best gambar2 yang mereka ambil.. saya aje tak reti2 lagi nak amik pic cam gitu.. huhuhu... =]

 7. congrats for winning ! :)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography