Posted by : fandi Selasa, 21 September 2010

salam.. entry kali ni tentang low light photography.. apa yg dimaksudkan dengan low light? low light maknanya kurang cahaya.. biasanya apabila waktu malam yang mana hanya disinari dengan cahaya lampu.. namun kita boleh menghasilkan gambar yang menarik walaupun pada masa cahaya kurang..

apa yang kita berlukan adalah sebuah sebuah tripod sebagai peneman kamera.. tripod sangat2 diperlukan kerana apabila cahaya kurang, kita memerlukan shutter speed yang sangat perlahan untuk mendapatkan gambar yang bagus dan tidak gelap.. sebagai contoh shutter speed 30 saat..jadi tidak mungkin kita boleh memegang dengan tangan tanpa bergetar selama masa tersebut..pasti gambar menjadi kabur.. jadi dapatkan tripod!! =)


 


  

pastikan anda guna iso paling rendah, aperture kecil dan shutter speed yang perlahan.. untuk gambar2 di atas saya menggunakan iso100, aperture 16-22 dan shutter 6-30 saat..

selamat mencuba ok =)

ON

4 Responses so far.

  1. Habibb says:

    alahai.. cantiknya gambar yg paling atas tu..

  2. just berkongsi ye rakan foto!! saya suke guna shutter speed "bulb" jika malam.tp kene pandai agak masa. mmg betul kata bro, kene guna tripod dan pastikan tripod dikunci dengan ketat...

  3. A FUN DEE says:

    sila2 kongsi.. blog ini mmg untuk berkongsi =)
    bulb juga sesuai guna terutama jika subjek yang hendak dirakam memerlukan exposure yg cukup lama...contohnya star trail sekurang-kurangnya 5 jam baru kita nampak.. =)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography