Posted by : fandi Rabu, 20 Oktober 2010

berikut merupakan perkara yang mungkin perlu anda pertimbangkan sebelum anda menekan shutter atau merakam gambar:

1) apa yang anda ingin rakam (subjek utama, tema gambar dll)?
2) exposure ( shutter speed, aperture, iso ) sesuai ke tak?
3) framing sesuai atau tidak ?
4) horizontal line ok ke tak?
5) angle gambar ok ke tak?
6) keadaan cahaya waktu merakam sesuai tak dengan setting anda?
7) white balance sesuai ke tak dengan keadaan cahaya?
9) komposisi ( rule of third dan lain-lain) ?
10) perlu guna flash atau tidak?

dan mungkin banyak lagi yang perlu tetapi saya senaraikan 10 perkara yang perlu anda pertimbangkan yang selalu saya peraktikkan sebelum merakam sesuatu.

ia bukan lah secara formal tetapi bagi saya ia penting supaya anda mendapat gambar yang anda inginkan dan sebagaimana saya dapat gambar yang saya inginkan =)

anda perlu mengawal kamera dan bukan kamera yang mengawal gambar yang dihasilkan supaya anda dapat gambar yang anda kehendaki. walaupun sebaik mana pun kamera anda (leica S2, D3x, dan lain-lain) yang berharga puluhan ribu tetapi anda tidak tahu asas untuk mengawal kamera maka gambar anda sama seperti anda merakam dengan kamera kompak berharga rm200. jadi fikir sebelum bertindak =)

selamat mencuba =)

salam

ON

p/s: jika suka blog saya sila subscribe di ruangan subscribe supaya anda boleh dapat update terbaru dari saya terus ke email anda. dan sila tinggalkan link anda di ruangan exchange link sekali ok. =)

6 Responses so far.

  1. salam..kdg2 x ingat pun perkara2 ini..main ambil je..tu yang jadi kamera mengawal gambar kot hehe. Apapun thanks atas tips2 berguna.

  2. A FUN DEE says:

    salam.. sama2.. bagi saya kita yang kena kawal gambar yang kita nak.. sebab kadang2 mode auto x dapat memberi kepuasan bagi orang seperti saya =)
    dengan mengawal kamera dengan baik kita lebih kreatif. goodluck =)

  3. yup betul tu, setuju..terus berusaha :).

  4. A FUN DEE says:

    terima kasih.. nurr pun sama ye.. keep updating pictures =)

  5. sbelum snap gmbr mmg ingat, tp bila dah mula snap, jadi lupa diri dan lupa tips penting ni. huhu. kena banyak blajar lagi ni. tq :)

  6. A FUN DEE says:

    eizy: sume org macam tu x kira da lama atau belum.. =)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography