Posted by : fandi Ahad, 17 Oktober 2010


salam semua.. lama rasanya x post entry baru.. saya agak sibuk dengan kerja saya yang bertimbun-timbun sejak sampai di USA.. =)

tapi kali ini saya akan post beberapa gmbr yang saya rakam namun bukanlah menggunakan dslr tetapi menggunakan kamera hp nokia x3 saya..sebab waktu itu saya dalam perjalanan pulang dari kedai alat muzik dan tidak membawa DSLR saya.

post kali ini adalah berkisar bagaimana dengan hanya menggunakan kamera henpon anda boleh menghasilkan sesuatu yang menarik dengan memanipulasikan(edit) gambar tersebut. gambar-gambar yang akan saya tunjuk kesemuanya menggunakan PHOTOSCAPE kerasa ianya mudah, cepat dan percuma. tidak semua mampu untuk memiliki lesen photoshop yang mahal (jangan guna yang crack version tau, tak berkat terutama kalau buat duit.belilah yang original) jadi masih ada alternatif untuk memanipulasi gambar =)

 gambar-gambar di atas saya cuma letakkan frame melintang.gambar-gambar di atas saya cuma letakkan filter effect seperti film effect cinema dan cross processing.

antara bentuk manipulasi yang saya guna adalah menggunakan frame hitam yang besar, dan pada photoscape juga terdapat filter-filter yang boleh anda gunakan seperti:
film effect : cinema, cross processing dan lain-lain
vignetting dan sebagainya.


anda boleh cuba sendiri. walaupun dengan hanya kamera hp anda pasti boelh menjadikan ia menarik. anda boleh apllikasikan kaedah elemen-elemen seni seperti garisan, perspektif, simetri ruang dan bentuk dan sebagainya

salam

ON

2 Responses so far.

  1. salam..
    cantik pic walaupun pakai kamera handphone je. editing pun nice. terima kasih berkongsi ilmu. teruskan perkongsian.

  2. A FUN DEE says:

    salam..terima kasih nurr.. sayang juga waktu tu x bawa dslr.. banyak gmbr menarik boleh dihasilkan.. editing syg mmg guna photoscape untuk 90% gambar saya.. dan saya suka guna photoscape =)


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography