Posted by : fandi Sabtu, 4 Disember 2010

salam semua

tips pada kali ni adalah tentang framing dalam fotografi.
apakah framing? dalam bahasa melayu maksudnya pembingkaian. konsepnya sama dengan frame gambar di dinding rumah kita. tetapi apakah sinonimnya dengan fotografi?

framing bermaksud memasukkan elemen yang diperlukan dalam ruangan frame yang kita hendak rakam. dengan kata lain apa yang tidak diperlukan dalam gambar yang kita hendak rakam kita hindari atau buang. dengan ini kita akan memfokuskan pada subjek utama sahaja dan elemen-elemen yang berkaitan bergantung kepada tema gambar kita..


sebagai contoh tin coke di atas. saya sengaja merakam demikian untuk menjelaskan pada anda tentang apakah framing dengan lebih jelas. dalam gambar di atas saya ingin merakam gambar tin coke tetapi latar belakang yang serabut menenggelamkan subjek utama saya. ditambah pula dengan warna meja yang berwarna coklat gelap. dan saya hanya mahu memfokus pada tin coke tersebut. jadi saya "re-framing" semula dengan mendekati tin coke tersebut dan memenuhkan viewfinder camera saya sehingga terhasillah gambar di bawah ini.
jadi gambar kedua nampak lebih kemas dan secara tidak langsung orang yang melihat akan tahu apa yang kita hendak sampaikan iaitu tin coke sebagai contoh.

akan tetapi dengan teknologi yang ada ramai dalam kalangan kita lebih suka "crop" atau potong gambar untuk memfokus pada subjek tertentu. saya ambil semula gambar pertama tadi sebagai contoh.

 katakan garisan petak di atas adalah ruangan untuk anda crop. ia lebih kurang 40% dari jumlah keluasan gambar anda. jika 10 megapixel gambar maka selepas crop akan jadi lebih kurang 4 megapixel sahaja. jadi ia merugikan kerana sudah beli kamera mahal-mahal yang berpiksel tinggi akhirnya anda membuang berjuta-juta pixel yang lain.

cropping kadang kala membantu tetapi ia mengurangkan kualiti gambar kita.jika ingin menjadi fotografer yang baik kita perlu melatih diri kita untuk frame betul-betul sebelum kita menekan shutter kamera. dengan itu kita akan mendapat gambar yang berkualiti tinggi kerana jumlah pixel yang asal masih ada. jika kita crop kebolehan untuk mencetak menjadi terhad kerana jumlah pixel sudah berkurang. jadi kita berlu melatih diri dengan framing dengan betul dan elakkan cropping kecuali terpaksa =)

jadi ringkasan hari ini:
1) frame betul-betul dan masukkan elemn yang kita kehendaki dalam gambar kita sahaja sebelum menekan shutter.
2) elakkan cropping selepas merakam

diharapkan tips kali ini membantu anda merakam gambar yang anda inginkan.

selamat berhujung minggu

ON

assalamualaikum

2 Responses so far.

  1. yangyuyu says:

    thanks for the info..very useful

  2. tips yg membantu...bole berkunjung ke teratak saya @ http://www.gapuradiri.blogspot.com/


sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography